keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Marja Björk - Posliini

Marja Björk - Posliini 
Like, 2008
S. 265

Luin Marja Björkin esikoisteoksesta esittelyn jostain päin nettiä, ja sen seurauksena varasin kyseisen teoksen sunnuntaina lähimmästä kirjastosta. Jo maanantaina sain tekstiviestin kirjan saapumisesta, ja pitihän se tietysti heti käydä hakemassa. Tosin samalla tarttui mukaan toinenkin kirja, vaikkei ollut edes tarkoitus, ja vaikka pino yöpöydällä kohoaa jo muutenkin uhkaavasti kohti korkeuksia... Ja vaikka minulla oli parhaillaan toinenkin kirja kesken lukemisen, piti Posliini silti aloittaa saman tien. Köh köh... 

Ensivaikutelma oli vähän ristiriitainen... Kirjan kansi on todella kaunis, pidän siitä kovasti! Siihen ei ole tungettu liikaa vaan se on aika pelkistetty, ja valitut värit sopivat mielestäni mustalle pohjalle loistavati. Nimi kuitenkin aiheutti hämmennyksensekaista naurahtelua kun ensimmäisen kerran tajusin kirjan aihealueen. Jotenkin Posliini on vain mielestä äärettömän härski nimi pedofiliaa käsittelevälle kirjalle... Tosin se varmaan on tarkoituskin, ja siinä tapauksessa nimi on kyllä osuvasti valittu. Kirja myös aloittaa Marja Björkn P-alkuisten kirjojen sarjan, Posliinia nimittäin seuraavat Puuma, Prole ja Poika. Joskaan kyseessä ei siinä suhteessa ole sarja, että kirjoilla ei tietääkseni ole mitään yhteistä toistensa kanssa kirjailijaa lukuunottamatta. 

Kuten mainitsinkin, kirja käsittelee pedofiliaa, aihetta joka mielestäni on kirjaillisuudessa melko vähän käsitety aihe. Suorastaan se tuntuu jonkinlaiselta tabulta... Ainakin siskoiltani sain melko kummia katseita, kun kerroin lukevani kirjaa pedofiliasta! Kirjan minäkertojana toimii Jaana, tapahtumien alussa kuusivuotias maalaisperheen esikoinen. Jaanan perhe ei ole järin varakas, alkoholia käytetään paljon ja lapset ovat tottuneet todistamaan aikuisten sukulaisten tappeluita. Tappelu jos toinenkin päättyy poliisien väliintuloon. Jaana tuntee olevansa kotona kaikkien tiellä ja riitakapulana, jota saa aina hävetä. Päästessään vieraaksi helsinkiläisen tätinsä ja tämän uuden miehen Kurren luokse tuntee Jaana itsensä kovin onnekkaaksi. Hän tuntee, että etenkin Kurren osalta hän saa osakseen sellaista huomiota ja rakkautta, jota ei kotona saa keneltäkään. Pian tämä kiintymys kuitenkin muuttaa muotoaan...

Kirja oli hyvä, nautin sen lukemisesta kovasti. Muutamassa kohdassa tapahtumat tuntuivat vähän sekavilta, mutta parin sivun päästä niitä jo selitettiinkin tarkemmin ja pääsin taas kärryille, eikä tämä haitannut lukukokemusta mitenkään. Aihe on rankka ja Jaanaa kävi useammin kuin kerran sääliksi lukiessa. Suututtikin Jaanan puolesta niin kovasti, että Kurren päänahka ei kyllä olisi ollut turvassa jos olisin siihen käsiksi päässyt! Pidin kuitenkin kirjasta, ja kirjailijan tapa kirjoittaa oli minulle kovasti mieleen. Marja Björkin muutkin teokset luultavasti päätyvät tämän kokemuksen jälkeen lukulistalleni.

En nyt mitään kovin kattavaa osaa sanoa, mutta suosittelen ehdottomasti teosta kaikille, jotka tykkäävät lukea kirjoja "erilaisista" ja vaikeistakin aiheista! :)

3,5/5

P.S. Pahoitteluni siitä, että päivitystahti on ollut totaalisen kaamea... Tai oikeastaan siitä, ette mitään päivitystahtia ole edes ollut. Luin kesällä aika vähän... Ja vaikka luettua jonkin verran tulikin, niin en kuitenkaan tänne asti päässyt kokemuksia ruotimaan :/ Koitan kuitenkin parantaa tapani ja petrata päivitystahdin kanssa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti